Τμήμα Φιλαναγνωσίας

 

Στις διαδοχικές μηνιαίες φάσεις συμφωνήθηκε να μελετηθούν και να γίνουν προσεγγίσεις, από την προσωπική του οπτική ο καθένας:

  1. Κάποια από τα έργα τού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τα : Η Φόνισσα (νουβέλα), το: Η Μετανάστις (μυθιστόρημα), το: Όνειρο στο Κύμα (διήγημα), το: Πατέρα στο σπίτι (διήγημα).
  2. Η Τιμή και το χρήμα, νατουραλιστικό μυθιστόρημα τού Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Πέραν της διάπυρης συζήτησης περί ύφους και ήθους γνήσιας αγάπης, προβλήθηκε και απόσπασμα από ομόθεμη ταινία, που συγκίνησε με την ευαίσθητη ερμηνεία των ηθοποιών.
  3. Η Παρηγορία των Επιστολών σου, της Αννίτας Παναρέτου. Η συγγραφέας που βρέθηκε πρόθυμα κοντά στα μέλη της ομάδας περιέγραψε πώς εμπνεύστηκε την «αλληλογραφία» της Ευανθίας Καΐρη με την Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου, μετά από την ενδελεχή μελέτη της ζωής και του έργου τους. Σε επόμενη συγκέντρωση δύο μέλη της ομάδας αυτοσχεδίασαν με επιτυχία τη δραματοποίηση του βαθύ, εσωτερικού διαλόγου των δύο γυναικών.
  4. Ταξιδεύοντας στο Μοριά, του Νίκου Καζαντζάκη. Ταξιδέψαμε εντατικά και ολοζώντανα μαζί με τον υπέροχο στοχαστή στο χρόνο και την ιστορία της Πελοποννήσου, μέσα από τις αισθήσεις και το στοχασμό του.
  5. Και ολοκληρώνουμε την πρώτη περίοδο λειτουργίας μας με το μυθιστόρημα Ελένη ή ο Κανένας, της Ρέας Γαλανάκη.